Skip to main content
Jaume Cortès Pallicer, "Mestre Paco"

Jaume Cortès Pallicer, "Mestre Paco"

L’any 2019, la Fira va retre homenatge a un dels artífex de la Mostra d’ArtesaniaJaume Cortès Pallicer (1930-2019), conegut com a mestre Paco, amb exposició homenatge al claustre de Sant Domingo de Pollença. 

Jaume Cortès Pallicer va néixer el 10 d’agost de 1930 a Pollença. Va estudiar cinc anys al seminari, anava per capellà, però s’adonà que aquest no era el camí que volia seguir. Als 16 anys va començar a fer feina al petit taller de fuster del seu pare, Francesc, conegut com a mestre Paco. Ell mateix recordà que aleshores feien, fins i tot, les caixes de mort dels seus propis clients i tacons de sabates per poder sobreviure. El vespre, mestre Paco s’entregava a allò que realment estimava: l’escultura. Jaume Cortès admirava el seu pare, d’ell heretà l’ofici de mestre artesà i l’amor per l’art, els quals ha transmès als seus fills. Ja a les acaballes de la seva vida va muntar un museu al porxo de ca seva amb les talles que feu el seu pare. Volia cedir-les al poble i que habilitassin un petit espai públic. Aquesta espineta seva sempre quedà pendent.

El 1967 Jaume Cortès va engegar amb el seu germà Martí una nova fusteria, Paco Arte, de mobles mallorquins i d’altres d’estil provençal.

El 1985 va obrir amb els seus fills l’ebenisteria Galeries Mestre Paco, i va combinar l’artesania amb una continuada recerca del disseny i de nous estils fins a definir una personalitat pròpia. Al primer pis s’hi reservà un espai per a l’art, d’aquí la denominació de “galeria”. Miquel Cerdà Norai  va ser el primer en gestionar-lo, i al cap d’uns anys Maneu li va agafar el relleu. Per allà passaren artistes com Mercedes Laguens, Cris Pink, Amador Magraner, Joan Bennàssar, Riera Ferrari, Margalida Escales, Joan Cortès, Susy Gómez, Jesús Palma, Nofre Fuster, Sílvia Capllonch o Miquel Àngel Albis, entre d’altres. Amb la tercera generació, Jaume Paco va introduir l’interiorisme com a peça fonamental en el món de l’artesania.