Skip to main content
I Concurs d’idees Premis XX/21 de disseny, artesania i sostenibilitat

I Concurs d’idees Premis XX/21 de disseny, artesania i sostenibilitat

Concurs adreçat a l'alumnat de l'Escola d'Art Superior i Disseny 

L’Ajuntament de Pollença  va organitza la primera convocatòria dels Premis XX/21 de disseny, artesania i sostenibilitat adreçat a l’alumnat de l’Escola d’Art i Superior de Disseny de les Illes Balears a la Fira de Pollença 2022.

L'objectiu de la convocatòria consisteix en trobar solucions de disseny insòlites i/o originals a partir de les tècniques i eines artesanals, cercant el binomi entre dissenyador i artesà. Es tracta de crear productes innovadors aplicables a la vida quotidiana que serveixin d’inspiració́ i generin una acceleració́ en la revolució́ dels materials. El propòsit és avançar cap una economia circular que contribueixi a redissenyar l’entorn sota els principis de la regeneració i la reutilització. 

Els artesans i els dissenyadors han demostrat que, a partir del treball conjunt, és possible ser fidels a unes tradicions i alhora innovar ampliant el concepte de circularitat. 

La Fira de Pollença 2022 va tenir com a temàtica central el me de Pollença. Per aquest motiu, en aquesta primera edició dels Premis XX/21 es proposa la llana d’ovella com a material a treballar. Feim una aposta decidida per l’ús de matèries primeres locals vinculades al territori i la seva sostenibilitat. Les guanyadores d'aquesta primera edició són Laura Frontera Ferrà amb la seva proposta UC i Teresa Cuennet Mas amb el projecte Ovelleta.

MODALITATS I PARTICIPANTS 

Els Premis XX/21 estan destinats a estudiants matriculats a l’Escola d’Art i Superior de Disseny de Illes Balears. Els projectes es poden presentar de manera individual o col·lectiva. 

PREMIS 

1r premi: 500 €, a més de la producció de la peça guanyadora i la seva difusió a l’àmbit comercial. 

Dos accèssits: 200 €

Els projectes guanyadors s’exposaran a l’Espai XX/21 dins la Mostra d’Artesania de la Fira de Pollença, on es farà una demostració en directe de la producció de la peça guanyadora. 

Per la seva participació, les persones inscrites en el concurs estan convidades al dinar de formació, que es durà a terme a l’Espai XX/21 de la Mostra d’Artesania de Pollença, dia 12 de novembre de 2022. 

En el cas que els premis s’anul·lin o es declarin deserts, no s’acceptaran reclamacions. 

CONDICIONS DEL DISSENY 

Les propostes de disseny presentades a la primera edició dels Premis XX/21, han de respectar els següents criteris: 

 • Els projectes es crearan exclusivament amb els materials i tècniques disponibles per l’artesà de la llana (Llanatura). En aquest cas, feltre o TnT (Teixit no Teixit) fet 100% amb llana d'ovelles de Mallorca. Els participants disposaran de material de mostra, i se’ls farà una xerrada per explicar-ne les característiques. Es podran utilitzar materials addicionals al feltre de manera estructural, de suport o subjecció.
 • Les peces a dissenyar no tendran un volum superior als 125 cm3 (50x50x50 cm) 

JURAT I CRITERIS DE VALORACIÓ 

El jurat responsable de seleccionar els projectes finalistes i guanyadors estarà format per destacades personalitats de l’àmbit del disseny, la cultura, la sostenibilitat, l’ecodisseny, l'empresa i la comunicació. 

El jurat valorarà els projectes de disseny presentats en els Premis XX/21 seguint els següents criteris: 

  • La recerca de noves solucions a les tècniques artesanals, cercant el creuament interdisciplinari entre art, artesania, disseny, contemporaneïtat, innovació i sostenibilitat. 
  • L’aportació de noves utilitats donades als materials emprats millorant la competitivitat empresarial (producció semiindustrial) amb productes de qualitat, eficients, adequats per al seu ús, ambientalment correctes i socialment responsables. 
  • L'originalitat del producte presentat cercant solucions sostenibles i circulars que reinventen la nostra relació amb la natura en el lloc on vivim. 
  • La facilitat i senzillesa en la producció de la peça. 

La peça guanyadora es produirà en directe dins la Mostra d’Artesania dia 13 de novembre 2022.

PRESENTACIÓ DELS PROJECTES 

Els projectes de disseny que es presentin a la primera edició dels Premis XX/21, han de reunir la següent informació:

1. Fitxa d’inscripció correctament emplenada (es pot sol·licitar al tutor de cada alumne). 

2. La documentació que els autors considerin necessària per a la comprensió de l’obra s’haurà de presentar en format digital (PDF) de la següent manera: 

Un panell format DIN A1 de lectura horitzontal, amb el nom del projecte, fotografies i plànols (plantes, alçats, seccions, detalls constructius ...). També inclourà una memòria de màxim 500 paraules amb el nom del projecte. 

 • Un panell format DIN A1 amb una imatge representativa de la proposta (esbós, infografia, il·lustració ...). El panell ha d’incloure el nom del projecte.
 • Opcionalment es poden presentar fotografies d’un prototip de la peça en format DIN A4 (el prototip es por fer amb cartolina o qualsevol altre material que imiti el feltre). El panell ha d’incloure el nom del projecte.

Aquesta documentació s’entregarà de manera telemàtica al correu electrònic: 

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

El correu es redactarà de la manera següent: 

Assumpte: PREMIS XX21 - NOM DEL PROJECTE 

Contingut: 

PDF de la fitxa d’inscripció

PDF del panell DIN A1 (proposta)

PDF del panell DIN A1 (imatge representativa) 

PDF de la fotografia del prototip (opcional) 

DATA LÍMIT DE PRESENTACIÓ DELS PROJECTES 

La inscripció al concurs d’idees es pot fer a partir de divendres 14 d’octubre de 2022 fins a la data límit de l’entrega de la proposta. 

Data límit de lliurament (fi de la convocatòria): dimarts 1 de novembre de 2022. 

DRETS D'AUTOR 

Els dissenys presentats són propietat de l'autor/a. L’Ajuntament de Pollença es reserva el dret d’explotació́ d'imatge. 

OBLIGACIONS DELS PARTICIPANTS 

 • Els projectes han de respectar els requisits establerts i els terminis indicats. 
 • La decisió del jurat es inapel·lable i no es pot recórrer. 
 • Els guanyadors facilitaran la documentació necessària per a l’edició, exposició i promoció dels articles. 
 • Els guanyadors autoritzen a difondre la informació facilitada per l'autor/a, sempre que sigui per a la promoció del projecte. 

ACCEPTACIÓ DE LES BASES 

La presentació del full d’inscripció implica que el concursant accepta plenament les bases de la primera edició dels Premis XX/21 

CALENDARI 

  • Divendres 14 d’octubre

S’obre la inscripció al concurs d’idees 

  • Dimarts 1 de novembre (fins a les 15.00 h)
   Entrega de la proposta
   Tramesa a l’adreça Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.
  • Diumenge 13 de novembre (claustre de Sant Domingo, Pollença) Entrega de premis

CONSULTES AL  

Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

DOCUMENTS PER DESCARREGAR

Bases Premis XX/21 de disseny, artesania i sostenibilitat i fitxa técnica